9.12.08

Nastolalehti: Teollisuusneuvos Lauri Lemettinen haastattelussa

Tämän päivän yrittäjiltä puuttuu uskallusta, sanoo Nastolalehdessä Teollisuusneuvos Lauri Lemettinen. Levypyörä Oy:n perustaja ja yhtiön hallitukseen yhä kuuluva teollisuusneuvos Lauri Lemettinen ei totu sanojensa mukaan tilanteisiin, jossa työntekijöitä pitää lomauttaa, mutta sekin on pakko tehdä joskus, jotta turvataan tulevaisuus.

Orvokki Jaakkolan haastattelussa sanoo Lemettinen: Yrittäjän on rohjettava investoida. Lemettisen mielestä tämän päivän yrittämisen pahimpia esteitä on riskin ottamisen pelko. Yrittäjän pitää uskaltaa, mutten ei päästä eteenpäin, hän toteaa. Yrittäjän tulee ajatella kymmenen vuoden päähän.

Levypyörä tuli tutuksi opiskeluaikana ollessa töissä VR:llä. Nastola liittyi usean vuoden ajan elämääni "kesäasukkaana"

Avaa uusin Nastola-lehti (PDF): Nastola-lehti

8.12.08

Olivier Messiaen – Ristinkirkossa

Viikonloppu ja alku muodostui Ristinkirkossa varsinaiseksi kulttuuritapahtumaksi. Sekä sunnuntaina että maanantaina kuultiin Olivier Messiaenin teoksia kesken seurakunnallisen joulukarnevaalituotannon.

Olivier Messiaen – Wikipedia: "Olivier Messiaen (10. joulukuuta 1908 – 27. huhtikuuta 1992) oli ranskalainen säveltäjä, urkuri ja ornitologi."

Ollessaan sotavankina Saksassa 1940–42 Messiaen sävelsi kvarteton "Quatuor pour la fin du temps" ("Maailmanlopun kvartetto") viululle, klarinetille, sellolle ja pianolle. Neeme Järvi soitti sunnuntaina Ristinkirkon jumalanpalveluksessa ehtoollisen aikana yhden osan kvartetosta..

Entinen Joutjärven kirkon urkuri Jan Lehtola esitti Pyhän sakramentin kirjan - "Livre du Saint Sacrement” on musertavan pelottava teos, jossa on kahdeksantoista osaa, kestoltaan 1,5 - 2 tuntia ja on vaikeaa sävelkieltä. Teos on sävelletty 1984.

Kerkisin konserttiin lähes tunnin myöhässä. Tulin mukaan uskontunnusuksen aikana: IV Acte de foi. Paussi antoi sopivasti aikaa tutustua ohjelmalehtiseen.

Teos vaatisi kuulijalta valmennusta ja tutustumista raamatun teksteihin. Esityksen aikana ei ole mahdollista tutustua syvällisesti kuusivuiseen musiikki-teologi Anders Ekenbergin (suom. Petri Vähätalo) teoksen esittelyyn. Paikallinen urkuri voisi pitää erillisen luennon filminäyttiden kera esitettävästä teoksesta.

Motivoituneita kuulijoita Messiaenin musiikillisella raamattutunnilla oli vähän yli kaksikymmentä. Esitys kesti tunti 40 minuuttia. Yhdennentoista osan jälkeen säveltäjä oli merkinnyt vapaaehtoisen tauon, joka on tarpeen.

Virtualfarmboy kirjoittaa blogissaan: Several whom I spoke to indicated that the organist had “coached” them in what to expect, with a lecture and film about Messiaen, and very complete program notes.

Käsitykseen on yhdyttävä. Anttila tarjosi mukaani partituuria.

Lähteet:
Wikipedia

7.12.08

Director musices Teppo Lyyjynen

"Director musices Lyyjynen, Teppo Ahti, suunnittelija ja urkurakentaja, diplomi-insinööri, Espoo."
Presidentti myönsi 198 arvonimeä 5,12.2008

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on myöntänyt kaikkiaan 198 arvonimeä. Mukana on mm. neljä uutta kaupunkineuvosta, yhdeksän uutta kunnallisneuvosta ja kolme uutta maakuntaneuvosta. Valtiolle kertyy arvonimistä verotuloja lähes miljoona euroa.

Lyyjynen rakensi ja suunnitteli Ristinkirkon urkujen rekisterikoneiston.

Teppo Lyyjysen eläkepäivät sujuvat Muinaset - ja Espoon sotaveteraaniorkesteissa. Lyyjynen sovittaa Muinaisten musiikkia ja soittaa kosketinsoittimia molemmissä kokoonpanoissa. Lyyjynen opiskeli Armas Maasalon urkuoppilaana. Lyyjynen: " Mielihaluni oli istua kirkon urkurin, professori Taneli Kuusiston vieressä urkupenkillä ollessani pyhäkoulussa Töölön kirkossa."

Urkujen rakentajan työn ohella Lyyjynen toimi sijaiskanttorina.
Ibra-levyillä on äänitetty hengellisiä lauluja Arvo Halttusen laulamana ja Teppo Lyyjysen säestämänä, joissa myös on hänen sävellyksiä. Äänittäjänä Kai Antturi.

Lähteet:

Kuntalehti:
http://teppo-lyyjynen.blogspot.com/2007/09/urkujensoiton-ja-muun-opiskelu.html
http://www.fono.fi/TekijaHakutulos.aspx?tekija=teppo+lyyjynen

Aikaisemmmin blogissa: Teppo Lyyjyselle Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi


Who is the Real 'Dumbest Generation'? - washingtonpost.com

Who is the Real 'Dumbest Generation'? - washingtonpost.com: "THE DUMBEST GENERATION
The Kids Are Alright. But Their Parents ..."