6.12.08

Hiekoituksessa käytettävä sepeli puhkoo renkaita

Sepeli puhkoo myös pyörätuolin renkaita. Viime talvikaudella paikkautin kaksi kertaa pihassame käytetyn sepelin keilamaisen piikin johdosta. Tuttavani taidemaalari Heimo puhuu tappajasepelistä. Sepeli on luikasta ja pettää yllättäen pyörän alta. kallistetuissa rinteissä. Asfaltilla sepeli on todella luikasta.

Sepelin käyttö lienee alkanut siitä kun soraa ei ole helposti saatavilla.

Oskari Vilamon rahaston juhlaesitelmä Finlandia-talossa 19.10.2004, Raimo Matikainen KORKEALAATUISEN KOVAN KIVIAINEKSEN SAATAVUUS

Lemminkäinen OYj: "Uudenmaan alueella betonin valmistukseen käytettävästä karkeasta sorasta on puute. Käytännössä pohjaveden pinnan yläpuolisia uusia soravaroja ei merkittävästi ole enää saatavissa. Ne on otettava lähitulevaisuudessa pohjavedenpinnan alapuolelta edellyttäen, että siihen saadaan luvat"
Renkaat puhkova sepeli kiusaa pyöräilijöitä

2.12.08

Urut reikelissä Sibeliustalossa

Sibelius-talon esitteessä mainitaan urkujen esittelytuokioissa äänien ulottuvan puupillien pörinästä lintujen lauluun - urkuja alunperin käytettiin mm. sirkussoittimena, johon Sibeliustalon markkinointi malli johtaa. Ikäänkuin oltaisiin urkutehtaalla tutustumassa.

Jan Lehtola mainitsee kirjoituksessaan että uruissa on vikoja. Viat saa selville vasta konserttitilanteissa kun harjoittelutilannetta ei ole. Suurten urkujen hoito pitäisi olla talon urkurilla tai kuraattorilla. Kuraattori hoitaa ja kehittää instrumenttia ja järjestelee juoksiva asioita. Hän on perehtynyt urkujen rakennukseen ja urkujen soittoon. Martin Setchell (Organ Curator, Christchurch Town Hall, New Zealand) kertoo kuraattorin tehtävistä http://www.organfocus.com/features/essays/vox_populi.php3

Erkki Krohn keräsi urun väärään paikkaan. Keskustelin kolme vuotta sitten Virtasen urkutehtaan johtajan kanssa. Pertti Metsävuo oli sitä mieltä ettei siellä ole uruille riittävää käyttöä ja mainitsi esimerkkinä Finlandia talon. Urut olisi pitänyt rakentaa joko Lahti Hallin tai Trion "urkuaulaan" Philadelfiassa on ent. Wanamakerin tavaratalo jossa soi yli 400 äänikertaiset urut 15000 kuulijalle kaksi kertaa päivässä. Uruille tulisi saada käyttöä.

Kalliit harjoitustunnit johtavat siihen että laadukkaita urkukonsertteja tuskin kuulemme Sibeliustalossa - sensijaan puupillen pörinää kympillä!

Aiheesta Yleisradiossa:
- Sibeliustalon urut soivat harvoin *
(Kulttuuri - Kulttuuriuutiset - Julkaistu 04.12.2008 klo 15:38)
- Ovatko urut tyhjänpanttina Suomen konserttitaloissa? *
(Kulttuuri - Kultakuume - Julkaistu 03.12.2008 klo 13:41)

Aikaisempia blogauksia aiheesta:
Uudet urut Lahdessa
Teatteriurut Lahden kaupungin teatteriin? Tai uuteen Kuvapalatsiin?
The Theatre Organ Home Page -- All About Theatre Organs and ...

1.12.08

Ristinkirkon kuoro 90 vuotta

Kuoron juhla adenttina loi kuvan moniaktiivisista kirkkomusiikin harrastajien keskittyessä juhlaan. Maa on niin kaunis laulun esitys loi yli 40 henkisen kuoron jonka sointi oli kuin kuoron kuuluu olla. Ideaa kannattaa käyttää uudelleen

Naapurini sanoi että kuoro on "tunnustuksellisesti" kohdallaan. Tässä tapauksessa tunnustus tuntui tylsältä.

Veteraanisoittokunta Jorma Alanteen johdolla toi luostarin puutarhan tuntua Kettelbyn teoksella luostarin puutarhassa. Kettelby teki teatterissa musiikkia ja viikonloppuna soitti kirkossa jumalanpalveluksissa Pitkän päivätyön tehnyt Alanteen muistan 80 luvulta musiikkiopiston lyömäsoittajaorkesterin johtajana ja sovittajana. Näköjään tarvitsee olla ei-kirkkomuusiikko että uskaltaa esittää kukkivaa musiikkia, jota kuoron miehet lauloivat antaumuksella - tulkinnan sisäistäminen tuntui tulevan sydämestä suoraan - Kyrie eleison.

Advettina olemme tottuneet Maasalon advesttivesperin kuulemiseen, jonka olisis toivonut kuulevan vaikka väliajan jälkeen.

Konserissa esiintyivät:
Veteraanisoittokunta johtaa Jorma Alanne.
Mukkulan kirkkokuoro ja Mukulakuoro, valmennus Johanna Huovinen.
Ristinkirkon kuoro johtaa Pauli Pietiläinen ja Aarre Manninen
Veteraanisoittokunta johtaa Jorma Alanne.
Mukkulan kirkkokuoro ja Mukulakuoro,valmennus Johanna Huovinen.
Aurora Ikävalko, sopraano.
Hannu-Heikki Hakulinen, tenori
Johan Tilli, basso.
Olavi Anttila ja Pauli Pietiläinen, urut.

Wikipedia
Edition Tilli on oopperalaulaja Johann Tillin marraskuussa 2006 perustama suomalainen klassisen musiikin nuottikustantamo.
Edition Tilli valikoimassa on orkesteri- ja kamarimusiikkia, hengellistä ja maallista kuoromusiikkia, yksinlauluja sekä urkumusiikkia 1500-luvulta tähän päivään. Edition Tilli keskittyy erityisesti suomalaisiin säveltäjiin ja heidän musiikkinsa ja haluaa myös saattaa nykyaikaiseen julkaisumuotoon vähemmän tunnettujen säveltäjien unohduksiin joutuneita sävellyksiä.