15.2.07

Paluu urkumusiikin lähteille

Kahteen viikkon ei ole ollut muuttokiireitten keskellä aikaa käydä kirkossa ja kunnella Pipedreams radio-ohjelmaa Minnesotasta.

Tämän viikon ohjelma 707 esittelee kirkasta barokin ajan sointia höystettynä Edwin H. Lemarren urkusovituksilla ja sävellyksillä. Concerto Polonaise, Op. 80 on vaudikas poloneesi. Teoksen ote on nykyaikaitettu tulkinta Lemarren tyylistä.

Bachin Air on makeasti rekattu jossa taivallinen tremolo tekee kauniisti enkelimäisen liihoittevan sointikudoksen joka päättyy hulppeaan nousuun ja hiljenee Airin rauhalliseen loppuun yllättävien loppusointujen meditointeihin. Frederick Hohman soittaa kuin Virgil Fox.

FRANZ von SUPPÉ alkusoitto (trans. Lemare): Poet and Peasant Overture alkaa tylsän tuntuisesti, pyrähtää lentoon ja on väri-ilotulitusta 108 äänkertaisella 1927 Casavant, uudistetanut Schantz/St. Andrew's Lutheran Church, Mahtomedi, MN).
Kuulisipa Lahdessakin (PAULI!!)


14.2.07

MiniCrosser talvella

Kävin MiniCrosser mopolla PHKS:ssä keskiviikkona. Matka oli 6.64 km, ajoaika noin 50 minuuttia. Edestakaista ajoa tuli 14 km. Akkukapasiteetti oli sen verran pieni lämpötilasta johtuen että otin laturin mukaan ja latasin akkua tunnin verran. Pyörätiet olivat aurattuja. Lumen pinta pinta oli pehmeä , mopo ei rullannut, akkua kului reippaasti. Ilman lämpötila oli lähtiessä -10ºC. Mopon ajomatka olisi pitänyt olla 20 km tässä lämpötilassa.

Rasmus

13.2.07

Recquerdos: Music for a while

Recquerdos: Music for a while
Ristinkirkossa 11-2-2007 klo 18
Ohjelma 5€
H. Purcell ja J. Downland

Yksi miellyttävimmistä musiikkikokemuksista Ristinkirkossa. Pienen yhtyeen laulu ja soitto täytti kirkon akustiikan uskomattomalla tavalla.

Recquerdos on espanjaa ja merkitsee ”terveisiä” tai ”muistoja”. Vuonna 2001 perustettu yhtye ei ole koko ajan samassa kokoonpanossa. Teorbi oli ensimmäistä kertaa Lahdessa. Ohjelmassa oli sanat suomkesi ja englanniksi.

Yhtyeen esityksissä näkyi sen jäsenten mieltymys vanhaan musiikkiin. Yhtyeen jäsenten nimet oli mainuttu selvitysosassa – ei itse ohjelmassa. Aikaisemmin levyltä kuunneltuna aito esitys antaa korvalle mahdollisuuden poimia yksityiskohdat.

Kuulijoita oli kaksinkertainen vanhan musiikin opetuslasten joukko.

11.2.07

Evakossa

Vaikka mastalaisleiri muuttaa taivaaseen (näytelmä) muutin keskiviikkona remontin alta kerrosta ylemmäksi "lomalle" lomapaikka-asuntoon. Takan puuttuessa voi kuitenkin kuunnella venäläistä balalaikka-mustalaismusiikkia kuvitteelisen leiritulien loisteessa !

Tavarat varastoitiin lattiaremontin ajaksi. Muuton valmistelu vei parikymmentä tuntia ja sen toteutus kaikkiaan 27 tuntia.

Kirjoitan tätä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä (neljäs).

Talossa on kolme asuntoa varustettu kokeiluasumiseen ja omaishoidettavan lomapaikkakäyttöön. Asunto varsin sopiva ja viihtyisä sekä sen varustetaso on monipuolinen (parveketta – ei kaipaa talvipakkasilla).

Lomapaikka- ja asumiskokeiluasunto 1 ovat hissin kuilun vieressä. Hissin ääni kuuluu yöllä kuin liukuovia vedettäisiin auki ja kiinni. Yöpäivystäjän liikkuessa herään puolenyön aikaan ja aamulla kuuden aikaan ja joskus niiden välillä. Asiaan tottuu varmaan. Yövuorolainen kehitti tavan millä häiriö saadaan puolitettua: Jättämällä hissinoven eteen laatikon hissi ei lähde liikkeelle. Hissit (kaksi rinnakkain) on ohjelmoitu menemään ykköskerrokseen.