27.6.08

Kuulo koetuksella ravintoloissa - korvatulpat ruokatuntikäyttöön

Korvatulppien kanssa aterialle!

Kärsin ajoittain tinnituksesta. Korvissa kohisee ja suhisee. Tinitus syntyy yleensä hitaasti ja huomaamatta.

Tinnitus on mm. muusikkojen ammatitauti, Toimin 60 - 80 luvulla sijaiskanttorina Lahdessa. Aikana rakennettu kompakti urkutyyppi jossa rintapillistö soi pään korkeudella altisti äänikuormalle.

Tietokoneiden tullessa työhön voimakas rivikirjoittimien (matriisin kirjoutuspää) ääni lisäsi edelleen äänikuormaa. Tuttavapiitissä tinnitus on tehnyt osittain tai kokonaan työkyvyttömäksi atk-operaattoreina ja musiikinopettajana toimineet henkilöt.

Eriyisesti varottavia ravintoloita ovat ne joissa keittiö on samassa tilassa ilman väliseinää ruokasalin yhteydessä. Kettiökoneiden ääni sekoittuu musiikin ja puheen sorinan kanssa. Erilaisset sairaudet pahentavat tilannetta.

Voimakasäänisimpiä työpaikkaravintoloita on työurallini ollut keskussairaalan (PHKS) ravintola. Lahden Lasotehtaan (Amica 70 luvulla) ja Lahden Seurakuntayhtymän tilat olivat rauhallisia ja viihtyisiä.

Kuulonhuoltoliiton ( artikkeli kiinnittää huomiota viihderavintoloiden voimakkasääniseen musiikkiin:
Kuulo koetuksella ravintoloissa: "Desibelimittaukset ravintoloissa ovat alkua Kuulonhuoltoliiton loppuvuoden kampanjalle. Tavoitteena on kiinnittää sekä viihderavintoloiden asiakkaiden että alan yrittäjien huomio siihen, että seurusteluravintoloissa kaikilla olisi vielä hauskempaa, jos myös keskustelu ja kuuleminen olisi mahdollista. Kampanjan ensisijaisena kohderyhmänä ovat aktiiviset nuoret aikuiset, 20–30-vuotiaat musiikkiravintoloiden ahkerimmat asiakkaat."


Ei kommentteja: