5.11.08

Äidit saunoen seurakuntaan - seurakunnat edistävät NAISTEN SAUNAKULTTUURIA

Toimin kesäkoti Mantylinnan isäntänä 1985 - 1992. Aloittaessani selvitin mitä tulisi tehdä oli paljon erilaisia toisillensa vastakkaisia näkemyksiä. Pastori Piltti Lännenpää antoi neuvon: Pidä sauna kuumana. Noudatin ohjetta jonka Kotimaan artikkelin mukaan on Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä ottanut uudelleen käyttöön.

Mäntylinnassa naisten saunailta veti enemmän väkeä kuin miehiä vaikka saunaa pidetään miesten paikkana. Miesten saunailtojen loppuessa naiset ovat jatkaneet perinnettä ja viime aikoina on poikien ja isien saunaillat

Ravintoloissa on tarjolla saunapalveluja tarjoiluineen. Seurakunnat mahdollistavat raittiin ympäristön saunojille, Raitis ympäristö on turvallinen lapsille. Saunassa lapsi oppii julkisten saunojen tapoja.

Saunominen seurakunnassa on yhteisöä palvelevaa ja hyvä keskustelufoorumi. Sauna on sopiva paikka seurakuntalaisen kuuntelemiseen. Siellä ollaan tasavertaisia eikä ole titteleitä.

Kirkkosauna

Saunaseuran yksi saunoista on kirkkosauna . Kun suurimmassa osassa saunoja lauteet ovat lattiatasosta alle puolentoista metrin korkeudella, kirkkosaunassa lauteet ovat korkealla parvella. Saunatyyppi on länsisuomalainen, tarkemmin sanoen hämäläinen. (Naisten saunakirja)

Maaningan seurakunnan sivuilta:

Sauna myös sielun puhtaudeksi?

Saunavihdat sinä tunnet varmaankin, mutta tunnetko saunavirren (eri kielillä)? Haapajärven seurakunnan sivuilta löytyvät sanat ja myös mp3-muoto. Klikkaa ihmeessä yllä olevaa sanaa ja piipahda Haapajärvellä.

Luettavaa:

Heli Koppelo ja Milka Alanen: Naisten saunakirja
Ajatus Kirjat 2006
Halusimme palata saunomisen alkujuurille, onhan sauna perinteisesti ollut nimenomaan naisten valtakunta. Naisten tehtäviin kuuluivat saunan lämmitys ja veden kanto, ja saunassa he synnyttivät lapset, kylvettivät morsiamet ja tekivät kotitöitä. Sauna ja saunatavat ovat muuttuneet ajan saatossa, mutta jotkut asiat eivät muutu koskaan: löylyn kaipuu, rakkaus saunaan.

Kuten pohjoisessa toivotetaan: Tulukaa saunomaan!

Heli ja Milka

Wikipedia: Suomalainen sauna

Kotimaa :: eKotimaa-verkkolehti - Äidit saunoen seurakuntaan: "Äidit saunoen seurakuntaan - Laura Vähäsarja 02.11.2008

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä tavoittelee pienten lasten äitejä löylyllä seurakuntaan. Seurakuntayhtymä järjestää äideille kaksi saunailtaa, joissa voi myös pulahtaa uimaan"

Ei kommentteja: