18.6.08

Kiviniemen konsertissa 800 kuulijaa Ristikirkossa

Maanantain Kalevi Kiviniemen konsertissa lipunmyyntijono ulottui rappusia alas kirkkokadulle. Edellisen kerran sama ilmiö oli kun maanviljelijä Juvalta (Martti Talvela) lauloi -80 urkuviikolle rahaa.

Konsertin tuotto kaikkine ohjelmatuloineen ohjattiin Lastenklinikan K-10 osaston hyväksi.

Notre-Damen akustiikka oli toisen kerran Ristinkirkossa. Mika Koivusalo teki akustiikan myös aikaisemmin Espoon tuomikirkkoon. Mikan laatimassa selosteessa kehotettiin sulkemaan silmät koska arkkitehtoninen tila ei vastaa musiikkia ja akustiikkaa.

Musiikki virtasi aivan eri tavalla ja soinnut sulautuivat 14 sekunnin jälkikaiussa tavalla joka vahvisti sen että Notre Damen akustiikkaan sävelletty musiikki jää raakileeksi vaikka soittaja tekisi rubatot ja artikulaation oikeaoppisesti. Eli kuulija joutuu kuvittelemaan lopputuloksen. Toki teknisesti taitava artisti tulee esiin. Messianin Taivaalliset Pidot linnunlaulu ja solisevina vesineen hyötyi akustiikasta.

Diakonia-ammattikorkeakoulun rehtori Esa Konttinen kutsui illan artistia varsinaiseksi velhoksi.

Kiviniemin soitto oli vakavahenkistä musiikkia kun akustiikka antoi mahdollisuuden luottaa siihen että sävellys toimii akustiikassa.

Puoitoistatuntisen konserin ajan yleisö istui paikallaan maistelemassa akustiikkaa ja ranskalaista urkumusiikkia. Bombarde 32 (Koisusalon työkalupakista) jyrähti elektronisesti. Ääni soi 7 sekuntia jalökiokoskettimen vapautuksen jälkeen...

Konsettitauolla eläkekanttori (monitautoinen) Elias Asikainen kävi vetristämässä IV sormion äänikertalisteitä - kosteus jumitti listeen. Mainittakoon että urut rakentanut Veikko Virtanen oli kanttoriurkuri.

Ohjelmassa Marcel Dupre Olivier Messian, Cesar Franck, Pierre Cochereau, Leon Boellman ja Kivineimi improvisaatio. Cochereaun Suite symphonique oli levytä kirjoitettu improvisaatio ja Suomen kantaesitys.

Virtuaaliakustiikan linkkejä

KONSERTTISALIN AKUSTIIKKA JA TIETOKONE - Ark aikausilehti http://www.ark.fi/ark4_96/akustiikka.html

Arto Sakari Korpinen (edellisestä virtuaaliakustiikkakonsertista): Mestari omallaa maallaan http://www.saunalahti.fi/~korpinen/w-kv01/a-kv0128.htm

Second Life:Live Acoustic Show Planned for Teen-Oriented Virtual World http://blog.wired.com/music/2008/04/live-acoustic-s.html


Wikipedia English - The Free Encycl...


Léon Boëllmann (September 9, 1862, Ensisheim in the Alsace – October 11, 1897, Paris) was a French composer. His compositions include works for organ, piano, chamber music, songs, and church chorales.

Boëllmann oli jo varhain musikaalisesta lahjakas ja hänet hyväksyttiim 1871—9 vuotta vanhana —Pariisin Ecole Niedermeyer'iin. Häntä opettivat mm. Eugène Gigout and Gustave Lefèvre. Valmistuttuaan urkuriksi ja kanttoriksi , hänet palkattiin Pariisin
St Vincent de Paul kirkon kuorourkujen urkuriksi . Kuusi vuotta myhemmin hän tuli kanttoriksi ja ssaman kirkon pääurkujen "organiste titulaire" pääukuriksi. Hän työskenteli ennenaikaiseen kuolemaansa asti, joka oli luultavsti tuberkuloosin aiheuttama.

Ei kommentteja: