2.12.08

Urut reikelissä Sibeliustalossa

Sibelius-talon esitteessä mainitaan urkujen esittelytuokioissa äänien ulottuvan puupillien pörinästä lintujen lauluun - urkuja alunperin käytettiin mm. sirkussoittimena, johon Sibeliustalon markkinointi malli johtaa. Ikäänkuin oltaisiin urkutehtaalla tutustumassa.

Jan Lehtola mainitsee kirjoituksessaan että uruissa on vikoja. Viat saa selville vasta konserttitilanteissa kun harjoittelutilannetta ei ole. Suurten urkujen hoito pitäisi olla talon urkurilla tai kuraattorilla. Kuraattori hoitaa ja kehittää instrumenttia ja järjestelee juoksiva asioita. Hän on perehtynyt urkujen rakennukseen ja urkujen soittoon. Martin Setchell (Organ Curator, Christchurch Town Hall, New Zealand) kertoo kuraattorin tehtävistä http://www.organfocus.com/features/essays/vox_populi.php3

Erkki Krohn keräsi urun väärään paikkaan. Keskustelin kolme vuotta sitten Virtasen urkutehtaan johtajan kanssa. Pertti Metsävuo oli sitä mieltä ettei siellä ole uruille riittävää käyttöä ja mainitsi esimerkkinä Finlandia talon. Urut olisi pitänyt rakentaa joko Lahti Hallin tai Trion "urkuaulaan" Philadelfiassa on ent. Wanamakerin tavaratalo jossa soi yli 400 äänikertaiset urut 15000 kuulijalle kaksi kertaa päivässä. Uruille tulisi saada käyttöä.

Kalliit harjoitustunnit johtavat siihen että laadukkaita urkukonsertteja tuskin kuulemme Sibeliustalossa - sensijaan puupillen pörinää kympillä!

Aiheesta Yleisradiossa:
- Sibeliustalon urut soivat harvoin *
(Kulttuuri - Kulttuuriuutiset - Julkaistu 04.12.2008 klo 15:38)
- Ovatko urut tyhjänpanttina Suomen konserttitaloissa? *
(Kulttuuri - Kultakuume - Julkaistu 03.12.2008 klo 13:41)

Aikaisempia blogauksia aiheesta:
Uudet urut Lahdessa
Teatteriurut Lahden kaupungin teatteriin? Tai uuteen Kuvapalatsiin?
The Theatre Organ Home Page -- All About Theatre Organs and ...

Ei kommentteja: