15.3.09

Urkukaupungin maine vaatii tekoja - ESS Pääkirjoitukset - ESS.fi

Urkukaupungin maine vaatii tekoja - ESS Pääkirjoitukset - ESS.fi: "ESS Pääkirjoitukset
Urkukaupungin maine vaatii tekoja
14. maaliskuuta 2009 - (Päivitetty 2:34 - 15.03.2009)
Lahden perinteinen maine vahvana urkukaupunkina tuli mieleen, kun lahtelainen urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi palkittiin muutama päivä sitten säveltaiteen valtionpalkinnolla. Tunnustus tuli pitkäaikaisesta ja monipuolisesti uutta luovasta työstä urkutaiteen hyväksi. Lahden kansainvälisen urkuviikon johtajuus koko 1990-luvun oli yksi Kiviniemen meriiteistä."
Tekoihin kuuluu myös urusta huolehtimnnen. Ristinkirkon urut vaatisivat huoltoa. Urun koneiston sähkölaatikon syttyvät soimaan eri aikaan kuin mekaanisen laatikon äänikerrat. Käytännössä tama tarkoittaa että äänikerrat eivät ala soimaan samaa aikaa, jolloin soittaja on pulmien edessä ja joutuu soittamaan äänikerroilla jotka eivät ole kaikkein sopivampia. Säännöllistä huoltoa ei liene tehty kahteen vuoteen.

Samoin Ristinkirkon soittimet pianot ja flyygeli tarvitsevat huoltoa.

Kalevi Kiviniemi moottoritien avajaisissa

Allen urkujen vuokraaja: Vien Kaleville (Kiviniemi) isomman 3-sormioisen Lohjalle Turku-Hki moottiritien tunneliin, Suomen pisimpään. Maanantaina moottoritien virallisissa vihkiäisissä tiedossa ryminää rumpujen kanssa, Kalevilta tilattiin sävellys E18 juhlaa varten. Eastway hoitaa paikalle ison äänentoiston. Toivotaan että kallio kestää. Ehkä Niinistö tulee juhlan jälkeen tunnelista ulos ehjänä, kun selvisi tsunamistakin...

Maanantai-illan uutisissa klo 20.30 Kallevi Kiviniemi; urut ja Markku Krohn, patarummut musisoivat pyröteknisten efektien keskellä tuttuja pop- ja Sibeliuksen sävelmiä, sekä E18 sävellyksen.


Ei kommentteja: